19ος Αιώνας
Μια Συμβολική Έναρξη
Η έλευση ενός νέου, πρωτόγνωρου πολιτικού συστήματος συνοδεύεται και από τις ομόλογες πρακτικές του. Έτσι, κανονίζονται εντυπωσιακές πομπές, όπως αυτή η βασιλική είσοδος, προκειμένου να υποδειχθεί ότι από τούδε και εις το εξής, κάπως έτσι, θα υποδηλώνεται και θα υποσημειώνεται η σπουδαιότητα μιας περιόδου.
Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι Γερμανός Gustav Kraus αποδελτιώνει, μα κυρίως απαθανατίζει, μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της νεοελληνικής εμπειρίας. Με το δυτικο-ευρωπαϊκό ύφος, που τώρα, πλέον, θα αρχίσει σιγά-σιγά να γίνεται ο νέος κανόνας.
Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πάντως, αποτέλεσε ένας γεγονός ορόσημο, τόσο που αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος (όπως ο Αλέξανδρος-Ρίζος Ραγκαβής, στην Αυτοβιογραφία του και ο πολύς George Finlay στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης)
να έχουν περιγράψει σε κείμενά τους την άφιξη του βασιλιά Όθωνα (25 Ιανουαρίου / 6 Φεβρουαρίου 1833) κατά τρόπο –ιδιαιτέρως– εντυπωσιακό.
Και αυτό, διότι όλη η δυνατή, συμβολική υπερσυμπύκνωση συνέβη εκείνη την ημερομηνία, όταν αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο ο ενσαρκωτής του θεσμού της απόλυτης μοναρχίας, εν μέσω μιας τελετουργικής διαδικασίας, η οποία πάντα συνόδευε δημόσιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο τής τότε κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας.
Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι οπτικοποιείται αυτή η στιγμή, η οποία στη συνέχεια, επιδιώχθηκε να καθιερωθεί αναμνηστικά, με την ετήσια εορτή των ‘Αποβατηρίων’, σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του συγκεκριμένου μονάρχη.